Heräät yöllä painajaiseen. Tekemättömien töiden hirviö vyöryy päälle lakaisten pois levon palauttavat vaikutukset. Alitajunta on rakentanut vastauksen viimeisimpään avoimeen kysymykseen. Siitä syntyvä dopamiini-ryöppy pakottaa raahautumaan kahvinkeittimelle. Vetiset aivot ryhtyvät ajatustyöhön. Tie takaisin unille käy lukemattomien sähköpostien laskettua puoleen. Aamulla herätyskellon soidessa Ouran valmiustila näyttää 56. Silti tuuletat salaa: on uusi päivä.
Työntekijä irtisanoutuu, toinen antaa sinulle posia, tulee uusi kauppa ja tuuletat kunnes tavarantoimittaja tulee lankoja pitkin perintäasialla - lasku on myöhässä. Ylämäki, alamäki, ylämäki, alamäki. To do -lista on tehty kerrankin alkuiltaan mennessä. On aika rentoutua. Töiden aiheuttama selittämätön ahdistus pakottaa silti rintaa. Tiedät, että urheilu auttaisi, mutta silmiä painaa. Laitat takkaan tulen, kynttilöitä palamaan, pakokaveriksi juustoa ja punaviiniä. Ei lasillinen vaan kaksi tai kolme alati kasvavilla kaadoilla.
Näin kuluvat sekakäyttäjä-nistin viikot, kuukaudet ja vuodet. Mikään ei muutu.
Yrittäjä on adrenaali-addikti…
Olen nähnyt viime vuosina addikteja, jotka ovat menettäneet kaiken. Näistä konkurssi on pienin murhe. Erään asiakkaani neljävuotiaan lapsen hoito-ohjelma on ollut niin rankka, että ensin lähti vaimo ja perhe, sitten valtaosa yhtiökumppaneista ja lopuksi oma terveys. Lapsen hoito on vaatinut paitsi aikaa myös useamman rahoituskierroksen sekä valtataisteluja yrityksen sisällä aiheuttaen inhimillistä tragediaa ympärilleen. Kaikki vain siksi, että yrittäminen on niin siistiä tai Simon Sinekin tituleeraaman EDSO:n takia. Syynsä kullakin.
Väsymys ei tule hetkessä, sillä kroppa on vahva. Lue esimerkkinä 101-vuotiaana menehtyneen Eddie Jakun teos Maailman onnellisin mies. Tarina holokaustista selviytyneestä miehestä on uskomaton. Älä silti yritä. Yrittäminen on huumetta. Yrittäjä on addikti, pahimmillaan sekakäyttäjä.
Yrittäjänä onnistuminen: tuuria, ajoitusta ja tuhat muuta tekijää
Yrittäjyydessä on haastavaa sen moninaisuus. Kymmenottelijana ei voi olla yhden lajin spesialisti. Toisin sanoen joku tietää aina sinua paremmin. Yhtä aikaa keskinkertaisuutesi yhdessä osa-alueessa myynnissä, markkinoinnissa, taloudenhoidossa tai johtamisessa suhteessa toisen henkilön erityisosaamiseen kuten vaikkapa ratkaisumyynnissä, sisältömarkkinoinnissa, Netvisor-osaamisessa tai Leanin-hyödyntämisessä hohkaa pimeässä.
Ellei.
Energiatasosi, vetovoimasi ja intohimo yhteisiä unelmia kohtaan vedä puutteitasi voimakkaammin puoleensa. Nuo puutteet annetaan niin kauan anteeksi, kun Olkiluoto tuottaa sähkövirtaa. Kun voimalasi sammuu, lähtevät myös niin kotimaiset kuin puolalaiset työmiehet.
Pidä siis energioista huolta.
Raadollista kyllä pelkkä yliäänen taajuus ei takaa menestystä. Siihen tarvitaan tuuria, ajoitusta ja tuhat muuta tekijää.
Arjen kymmenottelun lisäksi on myös omistamisen taso ja hallitustaso. Pienemmissä yrityksissä kaksi viimeisintä ovat yhtä. Nämä ovat eri pelejä. Arkipelissä katsotaan kenkien kärkeen, omistajuuspelissä katse on horisontissa, kun haetaan rahoitusta, tehdään osakekauppaa jne. Molemmat ovat rahan tekemisen keinoja, eri rooleja, jotka usein sekoittuvat toisiinsa.
Korkeapaine näillä tatameilla ei auta addiktiosta irtaantumista. Yöllisten vieroitusoireiden lisäksi sydänalaa puristaa. Tämä paine johtuu harvoin hyvinvoinnin puutteesta, rahahuolista tai näyttämisen halusta. Nuo tulevat usein viimeisimpinä listalla.
Mistä paine syntyy?
Pääosin tekemättömien tai jakamattomien töiden aiheuttamasta hallinnan tunteen menettämisestä. Kun kaikki asiat eivät ole omissa näpeissä pelottaa, etenkin perfektionisteja. Toiset viis veisaavat. Totuuden hetki koittaa joka kerta kuun viimeisenä arkipäivänä, kun työntekijä saa palkkansa. Lue tarkkaan: työntekijä, ei yrittäjä. Omistajat syövät viimeisenä.
Meillä kaikilla on myös oma painolastimme. Toisia on koulukiusattu, osa on traumatisoitunut jonkin tapahtuman takia. Tai muuten vain pelottaa.
Toiminimiyrittäjien sarjan pääsykokeessa sisäänpääsyn rajana olisi uskonto 10 ja matematiikka 5. Kasvuyrittäjät ja yksinyrittäjät erottaa toisistaan se, että yksinyrittäjä ei ymmärrä, ettei ymmärrä. Kasvuyrittäjä ymmärtää tietämättömyytensä. Siksi tämä hankkii ihmisiä täydentämään heikkouksiaan. Yksinyrittäjä puolestaan suuntaa räntäsateessa kohti maita ja mantuja silmät rähmässä. Arvostan tätä porukkaa valtavasti. Itse en siinä jaksaisi.
Jos haluat tehdä asialle jotain, kehitä itsetuntemustasi. Googleta aluksi Joharin ikkuna. Iso käsi myös Thomas Eriksonin kirjoille kuten muun muassa Idiootit Ympärilläni ja Narsistit ympärilläni. Ahmi, ole hyvä. Helpoin ja nopein tapa on mennä peilin eteen ja katsoa, kuka sieltä kurkistaa.
Addiktion paras vastalääke on tietoisuuden lisääminen. Sanotaan, että tieto lisää tuskaa. En usko että poika, joka Platonin luolavertauksessa katseli liekkien varjoja ja piti tätä todellisuutena kunnes totuus hänelle valkeni, oli kovin onnellinen. Elämää on yrittäjyyden ulkopuolellakin, yrittäjyys ei ole elämä. EXIT-päämääränä on myös väärä. Intohimo myy.
Se, että selität etteivät muut ymmärrä sinua, ei tee sinusta fiksumpaa, Päinvastoin. Todennäköisesti olet tuo poika tai tyttö luolavertauksesta.
Ennen piti mennä kauas nähdäkseen lähelle. Nyt tilanne on päinvastoin.
Israelilainen historiantutkija ja professori Yuval Harari kärjistää kirjassaan Sapiens. Ihmisen lyhyt historia, miten maanviljelyn vallankumous mahdollisti ihmispopulaation räjähdysmäisen kasvun metsästäjä-keräilijöiden aikakauteen verrattuna. Tuotetun lisäruuan hyöty valui kuitenkin useamman suun ruokkimiseen. Paikallaan olosta seurasi lisää sairauksia, immuunijärjestelmä heikkeni ruokavalion kavennettua ja työpäivän venyessä. Loukku napsahti kiinni. Maailma on näistä ajoista muuttunut, mutta sama loukku on edelleen kiinni: Työpäivät ovat edelleen pitkiä. Digi ei helpota, päinvastoin. Perinteisen etanapostin aikakaudella, tunteja jäi vuorokaudessa muuhunkin tekemiseen kuin 24/7 saatavilla olemiseen. Maailma on sairaampi kuin koskaan.
Korona-aika on avain.
Lue tarkkaan seuraava: Ennen piti mennä kauas, että näki lähelle. Nyt kannattaa mennä lähelle, jotta voi nähdä kauas.
Lähelle katsomiseen on hyvät edellytykset, kun kauaksikaan ei pääse. Lähellä on perhe, ystävät, harrastukset, puoliso, kumppani, terveys, työ ja oma aika. Työ eli yrittäjyys on yhtä kuin yksi edellä mainituista. Yrittäjyys on yksi osa onnellisuuden yhtälöä, ei sen synnyttäjä, ei syy eikä seuraus.
7 vinkkiä harson läpi katsovalle:
- Kiinnitä huomioita, miten lapsesi kasvaa, mitä hän oppii.
- Pirauta ystävälle.
- Aktivoi harrastus ja vähennä alkoholin käyttöä.
- Vie kumppanisi treffeille ilman puhelinta.
- Varaa aika terveystarkastukseen.
- Kirjoita to-do -lista yöpöydälle, jos nukkumaan meno ahdistaa.
- Lopuksi: Ota lomaa. Olet sen ansainnut
Addiktiota on vaikea poistaa, koska luonnon kemiallinen cocktail on aina osa meitä.
Hallinta on helpompaa. Opetellaan sitä yhdessä, jotta tarinan yrittäjä pääsisi irti öisistä ristiretkistään. Rajat on rakkautta myös yrittämisessä. Ei anneta huumeen viedä hautaan.